24.10.2017
Allergan MD Codes

В Україні створили національну телемедичну мережу

Проект «Національна телемедична мережа» об'єднав в єдину телемедичну мережу 2 корпуси Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії (НПМЦДКК), а також обласні медичні установи Дніпропетровська, Донецька, Херсона, Миколаєва, Івано-Франківська, Львова, Сум, Вінниці і Луцька.

Відеоконференцзв'язок в Українській національній телемедичній мережі здійснюється на основі виділеного програмного сервера TrueConf Server. Завдання, які виконує сервер відеоконференцій, полягають у забезпеченні якісного відеоконференцзв'язку та проведенні дистанційних консультацій кардіохірургів на ПК стандартної конфігурації. Надалі НПМЦДКК планує використовувати телемедичну мережу для безперервного навчання медичних фахівців, організації роботи медичного колл-центру, консультацій пацієнтів і віддаленого моніторингу з використанням спеціальних пристроїв (наприклад, визначення рівня глюкози в крові або ЕКГ серця).

«Вже у цьому році почнеться впровадження другого етапу проекту, - розповідає Жовнір Володимир Аполінарійович, головний лікар НПМЦДКК. – Під час впровадження відбудеться встановлення необхідного обладнання для передачі рентгенограм, знімків ультразвукової діагностики, комп'ютерної томографії та інших документів, що містять текст, зображення або графіку, на великі відстані в режимі реального часу. Можливість зробити аудіо, відео та інші дані доступними для пацієнта і лікаря значно спростить визначення діагнозу і подальшого плану лікування. У четвертому кварталі 2012 року також планується розширення системи відеоконференцзв'язку всередині мережі до 150 точок, і тут ми плануємо продовжити нашу співпрацю з TrueConf».

«Навесні цього року у Верховній Раді був зареєстрований проект Закону «Про телемедицину», цілями якого були: створення умов для надання телемедичних послуг населенню та сприяння у забезпеченні доступу до телемедичних систем інших країн, - розповідає Євген Корольов, офіційний представник TrueConf в Україні. - Згідно з проектом НПМЦДКК, восени цього року національна телемедична мережа стане наймасштабнішим проектом з впровадження ВКС в Україні за останні 2 роки. І це не звичайне впровадження, а проект національного значення, покликаний поліпшити спілкування між медичними фахівцями по всій Україні ".

«За ініціативою Фонду четвертого жовтня 2011 року на базі кардіоцентру було проведено перше тестування відеоконференцзвя’зку у локальних мережах кардіоцентру і через Інтернет з використанням програмного серверу відеоконференцій TrueConf Server, - розповідає Юрій Мозговий, керівник проектів Благодійного фонду «Відкриті серця України». - У двогодинному сеансі включення взяли участь кардіохірурги і технічні працівники Центру (Київ) та Херсонської дитячої обласної клінічної лікарні. Після практичного використання і живого обговорення можливостей нової системи, учасники тестування відзначили перспективність її використання у своїй медичній практиці ". Проект створенний за участю ТОВ "ВКС Україна".

Інформація з http://www.pcweek.ua/themes/detail.php?ID=139628